Uw betrouwbare ICT partner sinds 1997

Hoe zorg ik dat mijn site hoger komt in de resultatenlijst van de zoekmachines?

Wij hebben een aantal nuttige tips voor u op een rijtje gezet om uw site hoger in de resultatenlijst te krijgen bij zoekmachines.
Maar als u er niet veel voor voelt om zelf uw site aan te passen of aan te melden, dan kunt u ook hiervoor bij ons terecht. Wij kunnen een uitgebreide of beknopte aanmelding doen van uw site.

Zoveel mogelijk links!
Hoe meer uw website op andere sites gelinkt staat, dus dat een andere site een link opgenomen heeft naar uw website, hoe meer kans u heeft om door potentiële bezoekers bezocht te worden en hoe hoger uw site in de zoekresultaten zal komen van de zoekmachines.
Geweldige plaatsen om uw link opgenomen te krijgen zijn de verschillende startpagina's (verzamelplaatsen van links onderverdeeld in categorieën). Ga naar startpagina of startkabel of coolbegin en zoek alle dochterpagina's af op onderwerpen die op uw werkzaamheden van toepassing zijn. Als u een onderwerp gevonden heeft, kunt u uw link onderaan de pagina aanmelden door op 'opmerkingen of suggesties?' of 'link toevoegen?' te klikken en of het formulier in te vullen of een e-mail te schrijven. Wat u moet doen is bij elke pagina verschillend. De webmaster van die pagina zal beoordelen of uw site in aanmerking komt.

Aanmelden bij zoekmachines
U dient u site handmatig aan te melden bij de zoekmachines om het beste resultaat te behalen. Hier volgen een paar sites waar u uw site voor veel zoekmachines tegelijk kunt aanmelden. En u kunt natuurlijk ook handmatig uw link per zoekmachine aanmelden kijk bijvoorbeeld op: Het is niet gemakkelijk uw URL aangemeld te krijgen bij de zoekmachines. In sommige gevallen kan het weken duren. Gewoon blijven proberen en een keer in de zoveel tijd de aanmelding herhalen. Eenmaal geïndexeerd is niet per definitie blijvend geïndexeerd! Hij kan ook weer verwijderd worden uit de zoekmachine databases.

Metatags
Een metatag is een manier om via de HTML code te communiceren met een zoekmachine. Klik hier voor meer uitleg over HTML en tags. U kunt hem hiermee vertellen hoe hij naar uw site moet kijken en waar de site over gaat. Dit is van belang voor het 'indexeren'. Indexeren is het het in kaart brengen van alle sites die er zijn op internet. Hoe vaak dit gebeurt is bij iedere zoekmachine verschillend. Maar, de metatag, die handige manier om een zoekmachine extra informatie over een webpagina mee te geven, is niet langer meer echt van belang. Misbruik heeft de meeste zoekmachines doen besluiten er geen gebruik meer van te maken.

Mocht u voor de zekerheid toch metatags op uw site willen gebruiken (wat ik wel adviseer), volgt hieronder een korte uitleg. De metatags moet u bovenaan de site zetten, na de 'head tag' en voor de 'title tag', zie hieronder...

<!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.0 Transitional//EN">
<html>
<head>
<meta name="robots" CONTENT="all, follow"> <meta name="Author" Lang="nl" content="Marijke Verkaik, KovoKs">
<meta name="keywords" Lang="nl" Content="automatisering, culemborg, netwerken, inbellen, mailwasserette, virusfilter, spam, antispam, provider, linux, automatiseerder, hardware, computers, macintosh, windows, windowsXP, monitor, diensten, software, antivirus, spamfilter, computer, hosting, webhosting">
<meta name="description" Content="KovoKs Automatiseringspartner, het adres voor uw kantoorautomatisering en internettoegang">

<title>KovoKs Automatiseringspartner, het adres voor uw kantoorautomatisering en internettoegang</title>
</head>


Drie meta tags zijn het belangrijkst:
  • <meta name="robots" CONTENT="all, follow">. Hiermee zeg je tegen de zoekmachine, kijk naar alle pagina's in de site en volg alle links die erin staan. Je kunt ook andere commando's geven: <meta name="robots" CONTENT="noindex, nofollow"> = de site in zijn geheel niet indexeren en geen links volgen. Dan is het vanzelfsprekend zo dat u ook een combinatie kunt maken. U kunt bijvoorbeeld ook zeggen, 'index, nofollow' dat wil zeggen; wel indexeren, links niet volgen.
  • <meta name="keywords" Lang="nl" Content="automatisering, culemborg... etc">. Hiermee geeft u in trefwoorden aan waar uw site over gaat. Beperk het aantal tot maximaal 160 karakters. Meer karakters indexeren de zoekmachines niet en zo wordt in elk geval de belangrijkste informatie overgebracht.
  • <meta name="description" Content="KovoKs Automatiseringspartner... etc">. Beschrijf hierin kort waar uw site over gaat. Dus waarom de bezoeker naar uw site moet kijken.
Kijk ook hier voor meer informatie: metatags.startpagina.nl of www.handleidinghtml.nl

Titeltag
Ook bovenaan uw site in de HTML code staat een zogenaamde 'titeltag': <titel></titel>. Het is de bedoeling dat u in deze tag een logische titel geeft aan uw site. Dus de bedrijfsnaam moet er in voorkomen, maar ook een zeer beknopte omschrijving of een aantal trefwoorden. Deze titel is zichtbaar in de blauwe balk helemaal bovenaan in het browser venster.
Een goeie titel neerzetten is noodzakelijk omdat de meeste zoekmachines deze titel gebruiken als klikbare link als uw pagina geïndexeerd is (dus in de zoekresultaten staat) of als omschrijving bij uw link. Een veelvoorkomende fout bij gebruik van bijvoorbeeld 'frontpage' is dat er dan 'pagina 1' in de titel gezet word. Het staat zeer onprofessioneel als uw site op die manier in de resultaten van de zoekpagina staat. Potentiële bezoekers zullen geen enkel idee hebben waar uw site over gaat en daardoor niet bezocht worden!

'No frames' sectie
Als u een site heeft die opgebouwd is uit frames en de bezoeker heeft een browser die geen frames ondersteunt, dan kan het zijn dat, de bezoeker een leeg venster te zien krijgt. Om dat te voorkomen, moet u het NOFRAMES element opnemen. Dat ziet er als volgt uit:

<FRAMESET>
.. <NOFRAMES>
<BODY>
Om deze pagina te kunnen bekijken, moet je over een browser beschikken die frames ondersteunt, bijvoorbeeld Microsoft Internet Explorer of Netscape Navigator. klik hier om bij de sitemap te komen
</BODY>
</NOFRAMES>
</FRAMESET>

Zoals u kunt zien moet de noframes sectie binnen de frameset tags staan, dus tussen <frameset></frameset>. De tekst die u ziet staan: 'Om deze pagina te kunnen bekijken...etc.' is alleen zichtbaar voor diegenen die de frames niet kunnen zien. De 'gewone' bezoekers zullen deze tekst niet zien.
Na de tekst ziet u de link 'klik hier om bij de sitemap te komen'. Plaats deze in elk geval en link hem naar uw sitemap, het is een essentiële link voor mensen die een braille lezer gebruiken en mensen die een tekstbrowser gebruiken. Als deze link hier niet staat lopen mensen meteen vast.

Robots.txt
Heel handig is het ook om op de plek waar uw index ook staat een tekstbestand op te nemen die speciaal bestemd is voor de zoekmachines. Dit bestand noemt u dan robots.txt. Alle zoekmachines weten dat dit bestand voor hen bedoeld is. Het werkt beter dan de metatags. Het bevat informatie over wat ze wel en niet mogen laten zien van de site. De inhoud van robots.txt ziet er als volgt uit:

User-Agent: *
Disallow: /

'User-Agent' slaat op de zoekmachine. * betekent alle zoekmachines. U kunt dus ook verschillende instellingen voor verschillende browsers geven bijvoorbeeld: User-Agent: Googlebot-Image
U kunt ook opgeven dat bepaalde folders niet te zien zijn voor de zoekmachine. Stel u wilt dat de plaatjes niet zichtbaar zijn, die map heet dan bijvoorbeeld 'plaatjes' dan ziet het er zo uit:

User-Agent: *
Disallow: /plaatjes/

Daarom KovoKs

  • Ontzorging in uw automatisering
  • Merkonafhankelijke pragmatische oplossingen
  • Informeel en klantgericht in de omgang
  • Focus op langdurige relaties
  • Gedegen IT-strategie adviezen
  • Afspraak is afspraak, wederzijds
  • Direct contact; geen oeverloze klantenservice

Vragen? Stel gerust!

Vragen

 
KovoKs logo